Wretlinds Värld #38

requiem381

Stanley Kubricks mästerverk “2001 – A Space Odyssey” är fortfarande en oöverträffad film i rymdgenren. Det gäller också filmens soundtrack som vi hör i Wretlinds Värld #38.
Kubrick valde klokt nog det bästa från den klassiska musiken och modern musik av Ligeti. Därför är både filmen och soundtracket fortfarande så avantgarde. Kubrick var också först med att använda “Also sprach Zarathustra” i ett helt nytt sammanhang, något som bl.a. Deep Purple och Elvis Presley hakat på och använt som gimmick.
I programmet hör vi också jordnära musik med Minata Traoré från Burkina Faso, Climaco Sarmiento från Colombia och Catrin Finch & Seckou Keita från Wales & Senegal.

This entry was posted in Program and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Wretlinds Värld #38

 1. Filmen såg jag om flera gånger på det underbara Vinterpalatset i Stockholm, satt som fastnaglad varje gång. Antagligen går inte den filmupplevelsen att bräcka. För David Bowie blev den ett helt liv efter ha gått hem efter den som Ziggy Stardust. Som jag fick mitt namn ifrån. Det kom ut mycket gott från den filmen….

  • lennart.wretlind@gmail.com says:

   Jag och Janne Forsell hyrde biografen Skandia i Stockholm 1968 och visade 2001 för 200 av våra vänner, det var 70mm-versionen. Det är enda gången jag hyrt en hel bio. Vi gjorde det då för att så många inte sett filmen, den hade ännu inte fått kultrykte.

 2. Musiken till Kubrick’s “Barry Lyndon” tror jag han fick Oscar för, rätt unikt, eftersom det rör sig om klassisk musik, men hela soundtracket blir till ett helt nytt verk, “filtrerat” genom filmen. Det är så skönt att slippa filmer med effektmusik, den gamla traditionen härstammad från stumfilmsmusiken, borde vara passé. Både Barry Lyndon och 2001, ligger f.ö. på min 5-i-topp filmlista. Vad gäller den musik jag gillar så har du spelat stor roll! Du har också en förmåga att göra dina låtar till dina “egna”, du blir på ett sätt medkompositör, som Kubrick…

  • lennart.wretlind@gmail.com says:

   så bra formulerat, “soundtracket blir till ett helt nytt verk, “filtrerat” genom filmen”, tack Zigge

Kommentarer