Wretlinds Värld #47 – Ökenblues med Tinariwen från Mali

51xDwwX+eXL._SY450_

Veckans album är ”Emmaar” med Maligruppen Tinariwen som för första gången spelat in i exil, den här gången i ett rum med en tillfälligt uppbyggd studio i Joshuaöknen i Kalifornien. Det var helt enkelt för farligt för gruppen att vara kvar i norra Mali där en av medlemmarna för ett år sen blev tillfångatagen av islamister och anklagad för att spela djävulens musik, han lyckades fly och är nu i säkerhet. Detta album är ännu mer bluesigt för Tinariwen som ju var först med att slå igenom stort och brett med ökenbluesrock. Det är lätt att förstå att The Rolling Stones haft dem som förband.
Världsmixen denna gång innehåller också idyllisk sydstatsamericana med Jesse Winchester, legendarisk blues med Rolling Stones-favoriten Slim Harpo från Louisiana, hypnotisk reggae med Augustus Pablo från Jamaica, surrealistisk pop med brasilianska Cibelle, nygnawa med Aziz Samaoui från Marocko, den härligt tydligt sjungande italienaren Fabrizio de Andre, och amerikanska operafolksångerskan Josephine Foster. Lyssna här: Wretlinds Värld #47

Möte med Sara Möller

saramöller

Jag träffar Sara Möller som berättar om sitt debutalbum ”Världen kom tillbaka”. Och jag tänker att den här världen larmar och gör sig till och får oss ofta att stänga av. Men det gör faktiskt att vi kan höra Sara Möller starkare, tydligare och så mycket bättre än alla andra. Hon tränger igenom bruset och bullret för att hon inte bullrar. Hon blir aldrig omodern eftersom hon struntar i trenderna.

This entry was posted in Press, Wretlinds Värld and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentarer