Wretlinds Värld #48 – smart latin med Sidestepper från Colombia

Sidestepper

Veckans albumklassiker är från år 2003 och heter ”3 AM (In beats we trust)”  med Sidestepper, en grupp från Bogotá i Colombia. Deras musik är klubbvänlig smart latin och ledare är den engelska producenten Richard Blair. Han har vässat till deras ljud och infört snygg dub och diskreta elektroniska effekter utan att sudda bort ursprunget i musiken. Tvärtom det är kombinationen av tradition med det moderna som gör Sidestepper unika. Lyssnar här: Wretlinds Värld #48

Rock på svenska

Veckans bok är ”Rock på svenska” av Lars Lilliestam som är professor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet där han forskat i musik sedan 1975, och år 1988 disputerade han med sin avhandling om just låten ”Hound Dog” med Elvis Presley. Lars är helt suverän på att berätta om vad musik är, hur vi påverkas av den och vilken roll den fyller i människors vardagsliv och varför det är så viktigt med musik, så att den verkligen kan bli som ”Soundtrack of our lives”. Han är dessutom bra på att få fram det här budskapet ”live” som en slags underhållande föredragshållare, i likhet med skolans bästa lärare som lyckas med att få alla elever att bli passionerat intresserade av fysik eller matematik. Och all berättarglädje som Lars har, den har han lyckats översätta till 344 sidor text i sin bok ”Rock på svenska” där mitt exemplar är alldeles fullt med gula post-it lappar intill alla träffsäkra formuleringar som jag gärna citerar.

Avantgarde från Ukraina

DakhaBrakha

Den ukrainska gruppen DakhaBrakha är helt magiskt bra! Deras stil liknar brittiska Portishead, alltså drömlikt, vackert och avantgarde. Annars är programmet är som vanligt inställt på musik från världens korsvägar, och vi stannar till i Colombia, Norge, USA, Island, Ukraina, Canada, Brasilien och Sverige.

This entry was posted in Program and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentarer