Wretlinds Värld #50 – Vemod och styrka med Lhasa

Lhasa

Lhasa de Sela sjunger inte för en masspublik, utan bara för mig och dig. Också hennes speciella vemod ger en så stark känsla av liv och att leva, så mycket starkare än alla som högljutt skriker, babblar och tjatar om uppmärksamhet. Vi lever ju i en tid av musik i överflöd med musikspelare av alla sorter. Då kan det vara svårt att föreställa sig att man bara skulle få behålla en liten bunt skivor att ta med sig till en öde ö, som i det legendariska BBC-radioprogrammet ”Desert Island Discs”. Men vi föreställer oss det och att jag till slut bara får ha en enda skiva kvar. Då väljer jag albumet “The Living Road” med Lhasa de Sela.
Lyssna här: Wretlinds Värld #50

Lhasa-CD

Vi hör också bästa ökenbluesen från Mali, en superstjärna från Syrien, filmmusik från Alexander Paynes nya roadmovie “Nebraska”, Neneh Cherry från hennes färska album, lite roots country från USA, en italiensk-turkisk grupp, och sist mannen som jag brukar kalla Algeriets Howlin’ Wolf både med tanke på hans röst och på det starka innehållet i hans låtar. Han heter Lounès Matoub,

Lounès Matoub

Precis som Lhasa de Sela så dog Lounès Matoub alldeles för ung, han blev bara 42 år, mördad för sin frispråkighet år 1998. Han har skrivit en självbiografi som heter ”Rebelle”, han var ateist, kämpade för demokrati, religionsfrihet, yttrandefrihet och rättigheter för berberna. Han var själv berb och skolkade från skolan när det bestämdes att bara arabiska fick talas i skolorna.

This entry was posted in Program and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Wretlinds Värld #50 – Vemod och styrka med Lhasa

  1. Magnus Stödeman says:

    Jag är så otroligt glad för det här programmet. Klingan var också superbt! / Magnus S

Kommentarer