Wretlinds Värld #53 – En fin festival i Førde

All musik i just det här programmet är med artister som uppträder på folk och världsmusikfestivalen i Førde i Norge, den 2:a till 6:e juli 2014. Där firar man nu sitt 25-årsjubileum och fortsätter att bjuda på musik i världsklass från hela världen.

Amsterdam Klezmer Band

Veckans album är från 2011 och heter ”Katla” med Amsterdam Klezmer Band. Någon har sagt att deras musik är som en klezmer-version av The Pogues. Det finns ju annars “fin-klezmer” som passar bra på konsertscener. Detta är snarare ”rå-klezmer” som är perfekt för klubbar och mindre scener. “Katla” är gruppens nionde album sen starten 1996. De har tillbringat massor av tid på turnéer jorden runt, något som resulterat i en skönt avslappnad precision i deras spel. Amsterdam Klezmer Band är därför också det perfekta live-bandet. Lyssna här: Wretlinds Värld #53

Bassekou Kouyate

Veckans albumklassiker är från 2009 och heter “I Speak Fula” med Bassekou Kouyate & Ngoni Ba från Mali. Deras debutalbum “Segu Blue” kom två år tidigare och var absolut ett av de bästa det året. Lika bra är denna skiva (för att inte tala om deras konserter, helt magiska!) Det är återigen teamet Lucy Duran och Jerry Boys som spelat in i Mali och tagit fram det fina naturliga ljudet. Som så ofta från Mali är det bluesigt med unikt skön sång. Skivan har ett snyggt texthäfte med lång beskrivning av varje enskild låt.

This entry was posted in Program and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentarer