Wretlinds Värld #54 – Söderns Sötma

Söderns sötma

Jag har lånat rubriken ”Söderns Sötma” från en bok av Mikael Timm. Han har samlat intryck från resor under många år i den amerikanska södern. Och det är en blandning av både söta och sura intryck, både glädje och sorg, spänning och leda. Det gäller också musiken som löper som en blå (=blues-) tråd genom texten. Ett exempel är New Orleans som Mikael Timm skildrar som ”denna frizon av buller och lust”. Hans fina bok ger mig anledning att spela några av de bästa blueslåtarna från den amerikanska södern.

Vi hör också en av arabvärldens största sångerskor, tibetansk sång från höga höjder, amerikansk arenaflumrock från 70-talet, en rysk grupp från Berlin, ett kubanskt rytmfyrverkeri och ny kinesisk folkrock.

Lee Dorsey-X

Veckans album är ”Soul Mine – The Greatest Hits & More 1960 – 1978” med Lee Dorsey. Denna dubbel-CD-samling innehåller bl.a. låten ”Occapella” som är ett av de finaste musikaliska porträtt som gjorts av Lee Dorseys hemstad New Orleans. Redan 1970 spelade han in ”Yes, we can”, samma fras och budskap som 38 år senare blev den vinnande parollen i Obamas presidentkampanj. Lee Dorsey är en av de absolut främsta inom soulmusiken med ett pärlband av små mästerverk som man aldrig tröttnar på. Lyssna här: Wretlinds Värld #54

This entry was posted in Program, Wretlinds Värld and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentarer