Wretlinds Värld #55 – Den perfekta kärleken

Farida

Faridas sång skildrar den perfekta kärleken och en älskling ” vacker att pennan blir trött när man ska försöka berätta.” Sången heter ”Maqam Dasht” och är ett tolv minuter långt slingrande mästerverk som bultar av magiska rytmer och hypnotisk sång. Rytmerna och musiken påminner om något kraftfullt afrikanskt, men är i själva verket från provinsen Basra i Faridas hemland Irak. Maqam kallas också denna musik som egentligen bara män skulle få syssla med, men Farida Mohammed Ali är nu en av de kvinnliga pionjärerna, uppmuntrad av sin lärare den legendariska oud-spelaren Munir Bashir. ”Maqam Dasht” är från Faridas ”Mawal & Maqamat Iraqi” som är Veckans Album.

Wretlinds Värld är programmet som lyssnar sig runt världen. Följ med i radiovågorna till Puerto Rico, USA, Israel, Marocko, Georgien, Mali, Irak, och Brasilien.
Lyssna här: Wretlinds Värld #55

Jesse Winchester

Jesse Winchester har kallats ”mannen med honungsrösten”. Själv var han en doldis. Hans sånger är desto mer kända och har spelats in av artister som Joan Baez, Roseanne Cash, Elvis Costello, The Everly Brothers och Emmylou Harris. Jesse Winchester upptäcktes år 1970 av The Bands Robbie Robertson som också producerade och spelade på Winchesters debutalbum. Jesse Winchester avled i cancer i april 2014. Han blev 69 år. Vi minns honom genom Veckans Albumklassiker ”The best of Jesse Winchester”.

This entry was posted in Program, Wretlinds Värld and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentarer