Wretlinds Värld #56 – Valarnas sånger

Songs of the Humpback Whale

Knölvalarna är kända för sina långa och varierade sånger. Sången förekommer bara under parningssäsongen och kan höras så långt bort som 180 kilometer med hjälp av undervattensmikrofon. En typisk vuxen knölval kan vara 15 meter lång och väga 36 ton. Den är också välkänd för sina språng upp över vattenytan.

Veckans Album är ”Songs of the humpback whale”, alltså ”Knölvalens sång”. Här hör vi inspelningar av valarnas egna sånger utan musik eller andra mänskliga tillsatser. Det är en återutgivning av det legendariska albumet som kom ut första gången 1970 med valsånger inspelade av Roger Payne som är biolog och miljöaktivist och en viktig person i den världsomfattande kampanjen för att förbjuda kommersiell valfångst.

Wretlinds Värld är kanske inte världens största radioprogram, men själva grundidén är att ha världens koll på världens musik. Just denna radioresa tar oss till USA, Mexiko, Indien, England, Irak, och Mali. Lyssna här: Wretlinds Värld #56

The Wire

Jag återkommer gärna till de bästa och smartaste amerikanska långfilmerna och TV-serierna där man ofta också är världsbäst på valet av musik. Som den hyllade TV-serien ”The Wire”, ett kriminaldrama med ett soundtrack långt från mainstream-fåran. Från ”The Wire” hör vi Tom Waits, Jesse Winchester och Domaje, tre totalt olika artister.

This entry was posted in Program, Wretlinds Värld and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentarer