Wretlinds Värld #59 – Aynur Doğan omfamnar hela Medelhavet i sina sånger

 

Aynur Doğan-fotoDen kurdiska sångerskan och musikern Aynur Doğan blev känd framför allt genom den fina turkiska musikdokumentären ”Crossing the bridge”. Aynurs nya album heter ”Hevra” som är kurdiska och betyder ”Tillsammans”. Här tar hon ytterligare kliv ut i världen och omfamnar hela Medelhavet och de musikaliska influenserna där. Typisk är låten ”Derya kenannda bir ev yapmişam” (”Jag har byggt ett hus vid havet”) tillsammans med den spanska flamencosångaren Saúl Quirós. Samtidigt har Aynur kvar sina rötter och sjungerpå kurdiska.

Aynur- Hevra

Albumet ”Hevra” är en mycket fin utgåva med texthäfte på 16 sidor med sångerna på kurdiska översatt till turkiska och engelska. Det är bra för oss skivköpare, men lika viktigt för turkiska myndigheter som är nervösa att Aynur ska smyga in något samhällsomstörtande i sina texter. Bara det att sjunga på kurdiska i Turkiet ett politiskt ställningstagande, även om texterna inte är politiska.

Sina första skivor spelade Aynur in på Kalan som är Turkiets bästa skivbolag. Nu finns hon på stora skivbolaget Sony Music där också hennes förra album ”Rewend” gavs ut. Nya albumet ”Hevra” är producerat av spanjoren Javier Limón som också spelar gitarr. Han har tidigare producerat t.ex. Diego El Cigala och Bebo Valdés i det enormt framgångsrika albumet ”Lágrimas Negras”. Lyssna här: Wretlinds Värld #59

Theme Time Radio Hour

Veckans albumklassiker är “Theme Time Radio Hour with Bob Dylan – Season 3”. För mig var det alltid lilla julafton varje gång det kom en ny samling med låtar som Bob Dylan spelat i sina radioprogram Theme Time Radio Hour. På skivmärket Ace finns tre auktoriserade dubbel-CD-samlingar med vardera hela 50 låtar insorterade under olika tema. Det är för det mesta country och blueslåtar som Dylan vuxit upp med och inspirerats av. Han har lyckats gräva fram okända små mästerverk som är helt tidlösa, också vad det gäller ljudet, här har man t.o.m. lyckats restaurera låtar ända från 20-talet så att det låter fint!

This entry was posted in Program, Wretlinds Värld and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Wretlinds Värld #59 – Aynur Doğan omfamnar hela Medelhavet i sina sånger

  1. Per Karlsson says:

    Jag vet inte om jag ska intervenera i din musikvärld och komma med önskemål eller förslag… Du spelar ju redan så mycket fantastiskt bra musik! Ditt urval är sällsynt spännande, inspirerande, dynamiskt. Fullt av liv helt enkelt.
    Nå, till saken. Jag såg dokumentären om Bosse Hansson på TV, och det var ju både rörande och fint och lite tragiskt. Mycket associationer från 70-talet – då så mycket fin musik gjordes, så full av liv den också. Så om du känner för att spela några av Bosses låtar i något av dina program skulle det vara magiskt. Bosse lyssnar nog…
    Bästa hälsningar
    Pelle

Kommentarer