Wretlinds Värld #52 – Bobo Karlssons 24 favoritstäder

Urban Safari

Två av de bästa reseskildringar jag läst är Urban Safari 1 & 2 där Bobo Karlsson skildrar sina 24 favoritstorstäder runt om i världen. Hans böcker är som träffsäkra hyllningstal till älsklings-städerna. Bobo slår ständigt knut på sig själv för att komma fram till den snärtiga frasen som ringar in hans favoritställen. Som han själv skriver i förordet, så handlar hans romantiserande mer om “kiss your darlings” än “kill your darlings”. Urban Safari 1 & 2 är som den fyndiga reklamen för Delicatos sötsaker där man ser ett överlastat silverfat fyllt med kokosbollar, mazariner, punschrullar, tårtbitar, biskvier och med reklamtexten: ”Äter du tillräckligt varierat?” Fast skillnaden är att Bobo fyller sitt fat också med nyttiga och präktiga ingredienser så att det verkligen blir varierat. Mina exemplar av hans böcker är fullständigt nedkladdade av gula post-it-lappar intill alla träffsäkra formuleringar som jag så gärna citerar och alla goda råd jag vill följa.

Veckans album: Nils Petter Molvær – Hamada

Nils Petter Molvær

Norska trumpetaren Nils Petter Molvær påminner ibland lite om amerikanska trumpetaren Jon Hassell. Båda älskar att måla upp stämningar i sin musik. Men Nils Petter tar ut svängarna en bit till. Hans musik pendlar mellan pastoralt fjordlugn i månsken till elektrisk häxbrygd i heavy metal-stil. Och hans söta drömmar är lika fina som hans mardrömmar.

Vi hör också tre av världsmusikens största hits genom tiderna: Danssuccén “Lambada” med franska Kaoma, raï-rökaren “Didi” med algeriska Khaled och “Chan chan” med kubanerna Buena Vista Social Club. Dessutom som vanligt en musikalisk jordenruntfärd med mellanlandningar i Norge, Iran, Thailand, Tyskland, Canada, USA, Libanon och Marocko. Lyssna här: Wretlinds Värld #52

This entry was posted in Program and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentarer